Corona, vakantiedagen en verantwoordelijkheden

25 augustus 2020 - Nieuws

De vakantietijd gecombineerd met Corona maakt het soms ingewikkeld. Wij helpen u met een paar prangende vragen:

Gaan uw werknemers naar landen op vakantie die vanwege het coronavirus een oranje of rood reisadvies hebben? Dan is het hun eigen verantwoordelijkheid om op tijd terug te zijn om de volledige quarantaine af te maken voordat ze weer aan het werk gaan. U doet er verstandig aan uw werknemers hier op te wijzen, zodat ze na de vakantie niet voor verrassingen komen te staan.

 

Het reisadvies kan ook worden aangepast terwijl uw medewerker er al is. Wat nu?

Stel: in verband met aangepast reisadvies is uw medewerker eerder terug gekomen van vakantie. Hij of zij gaat 10 dagen in thuisquarantaine. Gaat dit ten koste van de vastgestelde vakantiedagen? Het zit zo:

In principe geldt dat de werknemer vastgestelde vakantiedagen niet eenzijdig kan terugdraaien of wijzigen. De werknemer heeft hiervoor toestemming van de werkgever nodig. Een werkgever hoeft niet in te gaan op een dergelijk verzoek van de werknemer, en mag van de werknemer verlangen dat het de vastgestelde vakantiedagen worden opgenomen. In de praktijk wordt hier naar alle redelijkheid over beslist.

Als uw werknemer thuis kan werken kunt u in principe met intrekking van vakantiedagen instemmen. Maar als er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn, hoeft u niet met het verzoek in te stemmen.


Hoe zit dat met het loon?

Verandert  tijdens het verblijf het reisadvies van een gebied van geel naar oranje of rood vanwege het coronavirus? En keert uw werknemer  spoedig naar Nederland terug om vervolgens in quarantaine te gaan? Dan behoudt de werknemer in principe het recht op loondoorbetaling tijdens de quarantaineperiode wanneer deze buiten de resterende geplande vakantieperiode valt. Kiest uw werknemer ervoor om ondanks het gewijzigde veiligheidsadvies toch zijn gehele geplande vakantieperiode te blijven? Dan verliest hij mogelijk het recht op doorbetaling.

Kan ik mijn werknemer op zakenreis naar of door een land met een oranje reisadvies laten reizen?
Bij een oranje reisadvies moeten werkgever en werknemer samen overwegen of de betreffende zakenreis op dit moment echt noodzakelijk is.

 

Meer weten? Neem contact met ons op!

Corona, vakantiedagen en verantwoordelijkheden